22/11/63

22/11/63

Stephen King imzalı muhteşem bir eserden söz edeceğim: 22/11/63

Diziseverler 11.22.63’ü izlemiş olabilir, 2016 tarihinde ekranlarda kendine yer bulan Amerikan yapımı mini diziyi. Dizi gerçekten iyi, ama kitap bir efsane, korku türünde tanığımız Stephen King, diğer türlerde de korku alanını aratmayacak şekilde iyi olduğunu çok keyifli şekilde ifade etmiş.

Diziyi izlemeyenler için tavsiyem, bu başyapıtı okuduktan sonra diziyi izlemeleri.

Kitaptaki tüm olaylara sadık kalınarak çekilen bir dizi değil ama kitabı okuduktan sonra izlemeniz olayın özünü daha iyi kavramanızı sağlayabilir.

Bu upuzun görünen ama gerçekten akıcı ve sizi içine çeken roman Jake Epping cafe işleten dostu Al’in kendisini cesaretlendirmesiyle 1958 yılına sahte bir kimlikle George Amberson olarak gider. 2011 yılından 1958 yılına gitmesinin tek bir amacı vardır: John F. Kennedy suikastını önlemek ve neticesinde Dünya’yı daha iyi bir yer haline getirmek… Ölüm döşeğinde olan arkadaşı Al’in Jake’ten tek isteği budur. Ve tavşan deliğinden geçerek 1958 yılına gittiğinde ne kadar süre kalırsa kalsın şimdiki zamanda sadece 2 dakika geçmiş olacaktır.

Alkolik karısından boşanmış Jake’in şimdiki zamandan çok bir beklentisi yoktur. Al’in isteğini geri çevirmeyerek denemeye karar verir. 1958 yılında macerası başlar. Her ne kadar başta bahislerle para kazanmayı hedeflemiş olsa da, Al’in öğretmen kimliği onu durdurmaz ve 1958 yılında kolay bir prosedürü izleyerek yine yeni yeniden öğretmenliğe adım atar.

1958 yılında sigara dumanı, fabrikaların atıkları 2011 yılına göre çok daha fazla olsa da her şey daha samimi ve güzeldir, aşk yaşamak da öyle… Çalıştığı okulun dans partisinde biraz da zorlamayla Kütüphaneci Sadie ile tanıştırılan Jake, aşka olan inancını yeniden kazanır. Talihsiz bir evlilikten muzdarip olan ve bir türlü boşanamayan Sadie ile aşk yaşamaya başlarlar. Bu arada Jake’in asıl görevini de unutmaması gerekir: John F. Kennedy’i kurtarmak…

Bolca gerilim içeren, yer yer romantik ve dram ağır basan bu bilim kurgu kitabını okurken duygularınıza hakim olamayacak ve olaylara müdahale etmek isteyeceksiniz. Geçmişi değiştirmenin iyi bir fikir olup olmadığının sizlerin görüşüne bırakıyorum.

Esenlikle kalın.

Kitabın adı: 22/11/63

Yazarı: Stephen King

Yayınevi: Altın Kitaplar

Basım Yılı ve Baskı Sayısı: 2020- 8. Baskı

Sayfa Sayısı: 815