Persepolis

Persepolis

Merhabalar,

Çizgi roman okumayı siz de benim kadar sever misiniz?

Çizgi romanları biraz geç keşfettiysem de bir tanesini elime alır almaz bitirmeme hiçbir şey engel olamadı. Önceden çizgi roman okumadığıma üzüldüm diyebilirim.

Bu yazımda Marjane Satrapi’nin Persepolis çizgi romanından kısaca bahsedeceğim.

Filmini izlemeyi çok istediysem de çizgi romanını önce okumak için uzun süredir erteliyordum. Çizgi romanı okuduktan sonra da iyi ki ertelemişim diye düşündüm.

Ortadoğu'nun kanlı tarihi bana hep karışık gelmiştir. İran’ın bu savaşlardaki konumunun bir kısmını aydınlatmak için çizgi romanın yalın ve basit dili gayet yeterli. Marjane Satrapi’nin otobiyografik çizgi romanı, İran’ın devrimle ve savaşla kendi yaşamına nasıl etki ettiğini yoğun bir şekilde işliyor. Marjane henüz küçük bir kızken, Şah devrilerek İslam Cumhuriyeti rejimine geçiş yapılır ve yazar bunu küçük bir kızın gözünden aktarmayı başarılı bir şekilde sağlamış. Marjane; sözünü sakınmayan genç bir kız olduğunda ise, ailesi başına iş gelmesinden endişelendiğinden, onu lise eğitimini alması için Avusturya’ya gönderir. Lisede devrim ve savaş görmüş bir kişi olarak ilgi çekerken, Avrupa’da İranlı ve ikinci sınıf insan muamelesi görür. Ailesinden uzak kalması nedeniyle, mutsuz hisseder ve İran’a döner. İran’da da batılı muamelesi görür ve bir kimlik karmaşası yaşamaya başlar. Çizgi roman Marjane Satrapi’nin duygularına ışık tutarken, dönemin toplumsal yapısını olaylarla ve mükemmel çizimlerle ifade etmektedir.

İran hakkındaki düşüncelerimi, İranlı bir arkadaşım değiştirmişti. Çizgi roman da onun anlattıklarını ispatlar nitelikte olup, İran’ın ne kadar köklü ve sağlam bir kültüre dayandığından bahsederek bizlere basında yansıtılandan çok daha değişik bir açıdan ülkeyi ele almaktadır.

Kısmen karantinada, sosyal mesafeli bir hayat sürmekte olduğumuz bugünlerde, eylül ayının değişkenliğinde, keyifli ve kaliteli zaman geçirdiğiniz ve bolca kitap okuyabildiğiniz günler dilerim.

Kitabın adı: Persepolis

Yazarı: Marjane Satrapi

Yayınevi: Panama Yayınları

Baskı Sayısı: 1. Basım

Sayfa Sayısı: 352