SEÇİLMİŞ KİŞİ

SEÇİLMİŞ KİŞİ

Çocuk edebiyatı eserlerinden kabul edilen fakat büyüklerin de okuması gereken mükemmel bir kitapla karşınızdayım: Seçilmiş Kişi

Kitap mükemmelliği esas alan bir distopyada geçiyor, acı yok, hem fiziksel hem de ruhen. Cesur Yeni Dünya gibi ama toplum daha farklı sistemleştirilmiş: Dağ yok, farklı mevsim yok, cinselliği baskılamak için çocuklar ergenliğe girer girmez aileleri tarafından hap kullandırılmaya başlanıyor, 12 yaşında mesleğiniz törenle belirleniyor.

Baş kahramanımız Jonas ise törende görevlendirilmeyip, seçiliyor. Evet seçiliyor. Seçilmek zorlu; dümdüz gri bir hayattan öncesini toplayıcıdan tüm dünyanın anılarının kendisine aktarılması gerek. Bir sonraki toplayıcı olması için eski düzenden öncesini bilmesi gerekiyor, toplumun selameti için ise bunu herkesin bilmemesi gerekiyor.

Çocuk düşünceleri ve toplum baskısı akıcı bir şekilde okuyucuya yansıtılırken, toplumda farklılıkların olması gerektiği ve bunun değiştirilmemesi ve güneş yanığının bile insanlar için ne kadar elzem olduğunun farkına varıyorsunuz.

Farklılıklar iyi ki varlar.

Kitabın adı: Seçilmiş Kişi

Yazarı: Lois Lowry

Yayınevi: Arkadaş Yayınları

Baskı Sayısı: 7. Baskı

Sayfa Sayısı: 167