SİDDHARTA

Siddharta – Bir Hint Masalı

Siddharta, 1946 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüş, ne varsa klasiklerde var dedirten mükemmel bir eser daha.

Başta akıcı gelmese de sonrasında, bir oturuşta bitirdiğimi söyleyebilirim.

Ana karakter olan Siddharta, bir Brahmandır, yani prensin oğludur, babasını, güzel yaşamını bırakıp, Samana olmaya karar verir. Samana gezgin çileci ve dilenci olmasını gerektirir ve samana olarak yapabildiği şeyler arasında oruç tutmak, düşünmek, beklemek yer alır. Siddharta bu işi çok özümsemiştir; öyle ki genç bir delikanlı iken, yaşlı bir bilgenin fikirlerini değiştirecek kadar düşünce yapısını geliştirmiştir.

Samana Siddharta şehre gitmeye karar verir ve Kamala’yla tanışır, Kamala’dan sevme sanatını öğrenebileceğine dair bir hisse kapılır, Kamala’dan nasihat istediğinde ise, üstü başı yırtık, saçı sakalı birbirine karışmış, fakir Siddharta’ya nasihat etmek istemez ve nasihat etmesi için güzel giyimli olmasını ve zengin olmasını öğütler.

Siddharta bunun üzerine tüccar olur ve Samana alışkanlıkları onu tüccar olarak bir adım ileriye taşır, şehre gelene kadar yaşadığı hayatın aksine, kendine zevke ve sefaya kaptırır, zengin de olmuştur artık, ama övündüğü özelliklerini kaybetmiştir, ne aç kalabilmektedir, ne eskisi gibi düşünebilmektedir, ne de bekleyebilmektedir. Rüyasında güzel bir kuşun öldüğünü görünce, bunu bir işaret olarak algılar, malını mülkünü bırakıp, nehirde kayıkçılık yapmaya başlar. Nehir bilgedir, nehir ona öğüt verir, Siddharta artık yaşlılığını burada geçireceğini umarken, oğlu çıkar gelir ve bütün düzeni alt üst olur, Siddharta sonra babasını nasıl bırakıp gittiğini hatırlar, ve oğlunun peşine düşmekten vazgeçer.

Roman, günlük hayatın koşuşturmacası, telaşı ve hırsları içerisinde, bizi düşünmeye, bilgeliği aramaya itmektedir. Yayımlanmasından nerdeyse 100 yıl geçmesine rağmen, taşıdığı evrensel değerlerle hala güncelliğini kaybetmemiştir. Okumanızı tavsiye ederim.

Kitabın adı: Siddharta

Yazarı: Hermann Hesse

Yayınevi: Can

Basım Yılı ve Baskı Sayısı: 2020- 52. Baskı

Sayfa Sayısı: 148